2010. október 30., szombat

Kangyur - Tengyur!A 2010-es évben megérkezett a központba a Kangyurnak és Tengyurnak 2-2 példánya. A Kangyur a Buddha szavait vagy tanításait tartalmazza a Tengyur pedig az ezekhez fűzött kommentárokat. Terjedelme kiadástól függően 225 és 256 kötet között változik. Amelyeket Tiszteletreméltó Cültrim Rinpoche Magyarországra érkezésekor a Tara elvonuláson résztvevők "felöltöztették", vagyis díszes, értékes anyaggal vonták be. Az egyik példány a tari Sztupában lett elhelyezve, a másik pedig Budapesten a Karmapa központban.

Tiszteletreméltó Cültrim Rinpocse megérkezik a tormákkal a szertartás terembe a Tara elvonulás helyszínére.


Rinpocse beszélt arról, hogy nem pusztán arról lenne szó, hogy "bekötjük" a könyveket, hanem ez sokkal inkább ahhoz hasonlatos, mint mikor egy szerzetesnek a ruházatáról kell gondoskodunk. Ebben az esetben a lehetőségeinkhez képest a legértékesebb anyagokat biztosítanánk erre a célra.
Mint mindig, most is Tiszteletreméltó Láma Csöpel fordított tibetiről magyarra.


Láma Tenam, Samarpa tanítvány elkísérte Cültrim Rinpochét Magyarországra.

Láma Tenam volt az egyik, aki a kötetek címét kézzel ráírta az indexként szolgáló kis fülre, amely kilóg a "csomagolás" alól. Ennek köszönhetően, ha megakarjuk tudni, hogy melyik kötetről van szó, akkor nem kell újra és újra kinyitni és beburkolni azokat.

Volt, aki a fedőlapot és a záró lapot helyezte a kötetek elejére és végére.

Cültrim Rinpocse mintaként megmutatta, hogyan is nézne ki egy rendesen felöltöztetett kötet.

Láma Csöpel beszélt arról, hogy a régi Tibetben voltak több száz éves kötetek, amelynek minden egyes sorát arannyal vagy ezüsttel írták át. Annyira finom értékes papíron voltak nyomva, hogy 500-600 év után sem sárgult meg a papír. Ma már fotó-technikával készült kicsinyített példányok is léteznek jóval elérhetőbb áron, kevésbé jó minőségű papírra nyomtatva.

Rinpocse minden egyes kötetet ellenőrzött, nem túl laza-e a kötés, nem akar-e szétesni, jól látszik-e az index.

Bea segített Láma Tenamnak megírni az indexeket tibetiül.......mikulás gyár (Láma Csöpel)


Mielőtt neki kezdtünk volna a munkának, Cültrim Rinpocse (Láma Csöpel és Láma Tenam segítségével) a tőle megszokott gyakorlatiassággal ellenőrizte, hogy minden, amire szükségünk van rendelkezésünkre áll-e.

A három láma egyeztettet a munka menetéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése